Gonneke

Gonneke kwam bij me met twee prachtige kimono’s waar ze jurken van wilde laten maken.

Na het gesprek waarin we samen plannen hebben gemaakt heb ik beide kimono’s uit elkaar getornd. Je houdt dan per kimono zo’n 8 tot 10 meter rechte lappen over. De stof is een kleine 40 cm. breed en zo is ze ook geweven, er zijn enkel op de schouder twee inknippen gemaakt.

En natuurlijk is er net zoveel stof die de voering van de kimono vormde, ook zijde en versierd met een kleurige randafwerking die we ook in de jurk wilden verwerken.

Van de rode bruidskimono heb ik een lange feestelijke jurkgemaakt. We hebben besloten een rood fluwelen lijfje te maken waar de mooiste delen van de kimonostof in de vorm van rechte panelen als rok aangezet zijn. De mouwen zijn ook van zijde en afgewerkt met een strikdetail aan de pols.

En dan was er nog een prachtige Obi, die traditioneel om het middel wordt gedragen. Daar hebben we een ceintuur van gemaakt die de jurk helemaal afmaakt.

Van de groen gebloemde zijde hebben we een jaren-vijftig jurk gemaakt. Hierbij moesten alle smalle stofbanen samen worden gevoegd om er een volle wijde rok van te maken. Ik heb alle stof erin kunnen verwerken!

Bij deze kimono was de voering met een rode rand afgewerkt en die hebben we ook als zichtbare elementen aan de zoom en mouwzoom gebruikt. Voor westerse begrippen een heel aparte kleurencombinatie, maar het heeft een heel groot effect op de totale kleurstelling!

De ervaring van Gonneke:

Ik kwam bij Ineke met een ongewoon verzoek: jurken maken van twee echte
Japanse kimono’s. In de ene kimono was ik getrouwd met mijn Japanse man en de andere was van mijn schoonmoeder geweest. Ineke was meteen enthousiast en had ook ervaring met zijde, dus ik voelde me meteen op mijn gemak (je gaat niet zomaar in je trouwjurk knippen!). Ineke betrok me bij het hele proces en samen kwamen we tot twee mooie ontwerpen. Heel anders dan ik in het begin had gedacht, maar veel mooier en unieker dan ik had kunnen
denken. De jurken zelf zijn prachtig. Ze zijn op maat gemaakt, dus staan me geweldig. Ineke heeft echt vakwerk afgeleverd, er zit geen naadje verkeerd, de jurken zien er heel professioneel uit. Ik kon merken dat Ineke passie heeft voor haar werk en er heel veel lol in heeft om samen met jou als klant een mooi ontwerp te bedenken en uit te werken.

Ineke-de-Jong-portret-150

Ineke de jong

Mode ontwerpster en -maker

Hulp nodig bij het laten maken van een kledingstuk op maat of een trouwjurk?

Meest gelezen