Cornelie

Al een poosje kende ik Ineke de Jong, als zelfstandig couturier, werkzaam in Wenum-Wiesel.
De gelegenheid deed zich voor, dat ik een mooie jurk zocht voor de bruiloft van onze jongste zoon. Een jaar daarvoor had ik het plan opgevat een jurk in het modekwartier in Arnhem te kopen, waar jonge afgestudeerde mode-ontwerpers wonen en werken. Corona maakte dit onmogelijk. Aan Ineke vroeg ik, of zij voor mij een jurk wilde maken.

Bij haar thuis zag ik een rek vol met prachtige kostuums, jurken, jasjes, rokken en gilets hangen.
Mijn oog viel meteen op de modellen uit de vijftiger jaren. Een ontwerp van Shiaperelli trok direct mijn aandacht. De jurk is opgebouwd uit geometrische vlakken en lijnen. Een soort beeldhouwwerkje als jurk. Mijn figuur is niet zo slank als de dames, waarvoor Chaperelli ontwierp, maar Ineke heeft het model prachtig aangepast. De jurk is van changeant zijde gemaakt in de kleur rood, met de tegenkleur groen. Dit geeft bij bewegen een prachtig effect.
Van binnen is de jurk geheel gevoerd.
In het oorspronkelijke model zijn de ritsen in de zijnaden geplaatst, maar het zijn geen blinde ritsen. Op mijn verzoek zijn de ritsen in de zijnaden blinde ritsen geworden en daardoor leiden zij niet af van het model. De lengte van de rok werd bepaald, nadat ik schoenen had gekocht, mosgroene pumps met een hoge hak.

Over het maakproces:
Ineke maakt de jurk eerst in een katoenen stof. Op die katoenen jurk worden de aanpassingen gedaan. Later dient die jurk als nieuw patroon voor de zijden uitvoering. Zij deed de aanpassingen geheel in overleg met mij.

Het is een bijzondere ervaring om zo’n mooie jurk, geheel naar je smaak en zin, door Ineke te laten maken. Het resultaat was prachtig.


Ineke-de-Jong-portret-150

Ineke de jong

Mode ontwerpster en -maker

Hulp nodig bij het laten maken van een kledingstuk op maat of een trouwjurk?

Meest gelezen